25 november 2008

Fornemmelsen af nyt tøj

Jeg finder ingen særlig fornøjelse ved at shoppe tøj i butikker, så jeg bestiller gerne en stor bunke på nettet, og får det leveret til døren. I begyndelsen var jeg bekymret for, om nu tøjet nu ville passe, men har fået overbevist mig selv om, at det jeg betaler for at sende tøj tilbage fint kompenseres af ikke at bruge penge på fejlkøb.

Her i weekenden kom der sådan en stak, og det meste var rigtig godt. Så, mandag morgen kunne jeg iføre mig et helt nyt sæt tøj. - Der er en særlig fornemmelse over at tage helt nyt tøj på, sådan en blanding af højtidelighed, festlighed og nye muligheder.

Men fornemmelsen ændrede karakter i løbet af dagen. Jeg fik hovedpine, kvalme, koldsved og følte mig sært træt og frøs. Sådan lidt influenza-agtigt. Jeg tog tidligt fra arbejde, skiftede til noget gammelt behageligt tøj og lagde mig på sofaen.

En time senere var der kun en rest af hovedpinen tilbage, og idag er jeg helt frisk.

Nu overvejer jeg alvorligt hvorfor jeg fik det skidt.

Jeg har altid hørt at man skulle vaske nyt tøj før man tager det på, men aldrig rettet mig efter det. Kunne det være tøjet der gjorde udslaget? Kan jeg have oplevet en 'tøjforgiftning'? Og tør jeg prøve at tage tøjet på igen, før det er blevet vasket eller luftet godt igennem? For, tøj der er købt på nettet, forestiller jeg mig, har ligget pænt pakket ned i forsejlede plasposer siden det blev syet, istedet for at hænge i en butik med mulighed for at 'dampe af'. Og, jeg kan ikke huske at jeg nogensinde tidligere har taget så meget, så nyt tøj på, på en gang, oftest hænger mit nye tøj og venter på en lejlighed til at komme i brug.

Det ærger mig, hvis jeg skal til at vaske mit nye tøj, for helt nyt tøj er nærmest smudsafvisende, og når det er blevet vasket er der ingen fornemmelse af nyt tøj tilbage. På den anden side har jeg ingen lyst til at forgifte mig selv...

7 kommentarer:

Rikke sagde ...

Jeg ar det lige modsat - jeg kunne ikke drømme om at iføre mig noget som ikke har været vasket.

Og det fordi der kan sidde rester fra farvebade og meget andet i tøjet som først forsvinder ved vask .. disse ting vil jeg ikke have på min hud, og derfor vasker jeg :-)

Det er slet ikke utænkeligt, hvis du har været iklædt nyt fra yderst til inderst at dn hud ikke har kunnet ånde og du har fået dampe fra tøjet i dine luft veje.

Godt der ikke skulle andet end et godt hvil til før du var så godt som på toppen igen :-)

I øvrigt shopper jeg også meget gerne tøj på nettet - det er så herligt nemt

britt sagde ...

Jeg kan kun sige Ditto til Rikke's kommentar. Jeg vasker ALT før jeg eller andre i min familie tager det på.
Og ja, jeg shopper også en stor del af vores tøj på nettet.
KH Britt

Anonym sagde ...

Hvis tøjet er blankt og smudsafvisende kan det være behandlet med formaldehyd, især hvis det er fabrikeret i Kina. Det kan give allergi og åndedrætsproblemer, det hjælper at vaske tøjet inden brug. Du kan se mere her http://www.mst.dk/Dig_og_miljoet/Er+det+farligt/Nye+risikomeldinger/vask_dit_toej.htm
helle

Losarinas mor sagde ...

Søde ven, du SKAL ALTID vaske nyt tøj før brug!

tanterne, Charlotte sagde ...

Når jeg tænker mig om, er jeg jo fuldstændig enig med jer: Jeg vil heller ikke have kemikalerester på huden (dem risikerer jeg nok af på arbejde). Og sådan en oplevelse er vist lige det der skal til før jeg får ændret på mine gamle vaner.
(selv om tøjet alligevel ikke er vasket endnu - det ligger bare...)

Og, rent vidensabeligt er jeg en smule fristet til at gentage forsøget.

LindaMarsvin sagde ...

Jeg vasker altid mine børns nye tøj førend de får det på kroppen. Til gengæld kan jeg godt finde på at snyde selv, med mindre det direkte lugter af appretur. Jeg handler ALDRIG i tøj og sko, fordi hele forretningen stinker af tøjbehandling, jeg kan ikke klare at være derinde, jeg får hovedpine og kvalme! Børnetøjet er ellers udmærket. Fields på Amager stinker überalles, jeg fatter ikke hvorfor de ikke har lavet udluftning i hele hytten. De stakkels ekspedienter.
kh Linda

tanterne, Charlotte sagde ...

Ja stakkels ekspedienter. Dem havde jeg da slet ikke skænket en tanke før nu, Linda.
Det er sikkert langt sundere at bevæge sig rundt i et laboratorie.