01 januar 2011

Rettelse:

Når nu hjemmemortil9 gør det vil jeg også turde; at ønske

et velsignet nytår

istedet for bare godt nytår.

Tanken har længe ligger og rumstret, så jeg endda har måttet undersøge hvad velsigne egentlig kan betyde, andet end at være noget uforståeligt og svært håndgribeligt der sker i kirken mens man står op..(?)

Ordbogen siger at det er at det er; at meddele guddommelig nåde. Hvis man skiller ordet ad, så er vel; godt eller gavn, og signe er i familie med at underskrive eller sætte sit mærke på!
Så for eksempel 'den signede dag' bliver 'dagen som man godt ved hvem tilhører', og velsignet kan forstås som 'at have gavn af at høre til...'

Og så forstår jeg, hvorfor det kræver mod af mig at bruge den hilsen. For, hvad nu hvis den der får hilsnen ikke har noget ønske om at det nye år skal tilhøre noget som helst, heller ikke selv om det måtte være godt eller gavnligt...
Her må mit mod altså række til alligevel at udtrykke ønsket.

6 kommentarer:

Siffe sagde ...

spændende indlæg!

Jeg tager nu gerne mod et ønske om et velsignet nytår - det lyder ret og rigtigt.

Om ikke andet kan man jo lade det handle om ens egen *signelse* og ikke andres -

Tak i ligemåde tør jeg nu godt sige

KH Siffe

christunte sagde ...

Tusind tak skal du have. Det var supergodt, at du lige tog det op - et velsignet nytår er da bare enormt meget bedre end et godt nytår....
Tak i lige måde!

tanterne sagde ...

Hvor er det godt at høre at I er to der sætter pris på mit ønske.

Cristunte, det var netop derfor jeg samlede mod til at rette min nytårshilsen.

Du har ret Siffe, det står netop frit for, at tolke som man har størst fornøjelse af - også selv om jeg har een bestemt i tankerne. For ønsket er givet for at glæde, og ikke for at skabe splid.

hjemmemortil9 sagde ...

Ja - og jeg takker så for at du fandt på at dissikerer ordet og finde ud af at det passer godt til dine følelser... tak! jeg må hellere henvise til dit indlæg her - for jeg har fået en del tilkendegivelser fra nær og fjern i breve og sms'er om at det er lidt for højtravende at skrive velsignet... men jeg fortsætter ufortrødent med at bruge det - ved passende lejligheder - for jeg FØLER det er et godt ord der giver mig mulighed for at oppebære glæde, mod og styrke til både mig selv og modtageren - og HVEM synes dét er højtravende?

Dortheivalo sagde ...

Tak i lige måde

tanterne sagde ...

Susanne: Det er spændende at opleve reaktionerne. De spænder fra dem der er nødt til at bemærke at det er for højtravende et sprægbrug, til dem der udtrykker en overrasket ægte glæde.

Det glæder mig, at udveksle nytårsønsker med dig, Dortheivalo.