24 september 2011

Jagten på et virksomt loppemiddel

- startede på nettet, hvor jeg først blev klar over at det ikke var Bayvantic, men Advantage der blev anbefalet af Tinas dyrlæge. Derefter gik turen til dyrehandlen, hvor jeg fik at vide at de ikke forhandlede Advantage, fordi det er langt mindre effektivt (kædens hjemmeside fortæller ellers noget andet), og at Tinas dyrlæge nok var i lommen på Bayer. På det første apotek fik jeg at vide at Advantage var et gammelt produkt, som de ikke forhandlede mere, fordi det er holdt op med at virke - og på det andet apotek, at Advantage kun kan fås på recept fra dyrlægen. ..?

Undervejs var jeg fristet til at tro på dem, men efter 3 så forskellige historier, blev jeg klar til at danne min egen mening. Jeg tog altså direkte hjem og bestilte det på nettet. Og dagen efter lå det i postkassen.


Igen er jeg gået fuldstændig uvidenskabeligt frem, denne gang ved at gøre flere ting på en gang:
- Behandle katten med Advantage (en uge efter sidste gang Frontline).
- Grundig støvsugning overalt i huset (flere steder krævede det først en gennemgribende oprydning og massiv udsmidning).
- Vask af mange ting ved 60 grader.
- Frysning af endnu flere ting de næste 14 dage.
- At støvsugerposen nu får lov at bo i fryseren når jeg ikke bruger støvsugeren.

Det mest fantastiske er, at jeg ikke har fået et eneste loppebid siden! Om det så er Advantage der gør forskellen? Ja, jeg kan ikke forestille mig andet. Særligt da en kæmning af katten inden Advantage gav kun sorte prikker der farver fugtigt køkkenrulle rødt (loppelort), mens en kæmning et døgn efter Advantage også gav flere døde eller stærkt svækkede lopper. Og, de steder hvor katten har ligget, nu bliver overstrøet med døde lopper.


Så der er helt sikkert nogen der ikke har læst ordentligt på lektien. Til gengæld har jeg læst lidt mere: Advantage indeholder Imidacloprid, der er en insektgift der virker på insekters nervesystem. Frontline indeholder både Fipronil, der er en lignende men langsomt virkende insektgift, og Methopren der fungerer som et ungdomshormon og forhindrer loppelarver i at udvikle sig til lopper.

Og så kan man undres over, at nogen mener det giver mening at påvirke loppens muligheder for at forplante sig istedet for bare at slå den ordentlig ihjel i første omgang. Man kunne være bekymret for at loppen skulle udvikle resistens overfor midlet, men jeg forestiller mig at det er betydeligt sværere at udvikle resistens overfor noget der slår een ihjel i første omgang.

8 kommentarer:

Lavendel sagde ...

Har også bestilt .. i Tyskland til den halve pris af herhjemme.

Anette sagde ...

Vi, katten Noro og jeg benytter os også af Advantage. Det virker. Noro bryder sig ikke om lugten og ser surt på mig når jeg giver hende turen ;o/. Jeg tror hun til gengæld elsker at blive fri for øremidderne der heller ikke tåler midlet!
Tak til Lavendel for tippet om udenlandskøb.

Hans sagde ...

Hejsa

Personligt ønsker jeg ikke at benytte "giftige" loppemidler på mine hunde og kat, så jeg bruger et loppebekæmpelsesprodukt uden kemi som hedder luquit.

Det fås bl.a. her.

http://www.mypets.dk/shop/luquit-giftfri-spray-4048p.html

Jeg har kun gode erfaringer med det indtil vidre og før var mine to hunde plaget en del af lopper.

tanterne sagde ...

Der findes vist mange flere midler end det ene man almindeligvis kan få fingre i.
Har lige hørt om et der hedder Prak-tic, og har fundet videnskabelige artikler, med forsøg der viser at det er langt mere effektivt end Frontline.

Og så har Hans ret i, at det er det bedste at være helt fri for gift.
- Jeg har hørt at eddike med udtræk af hvidløg skulle have god effekt. (..?)

Måske jeg skulle eksperiemntere lidt med at holder lopperne væk, når nu det endelig er lykkedes at finde noget det kan gøre kål på dem hvis det skulle gå galt igen.

Torben sagde ...

Helt generelt bør man skifte mellem forskellige midler - og heldigvis findes der flere midler på markedet - resistens slipper vi aldrig for dertil er den biologiske mangfoldighed og tilpasningsevne heldigvis for stor. Hos vores katte har frontline virket uden problemer indtil nu selv om vi også har brugt andre produkter ind i mellem - fronline har så den fordel at det også virker mod flåter og det synes jeg nu er rart nok om sommeren...

tanterne sagde ...

Torben: Hvis variation er vejen frem, så er det da helt i skoven at der kun forhandles eet eneste produkt i de fysiske butikker jeg har været i - men det ændrer sig nok med tiden.

Mikkel sagde ...

Det var da godt at du ikke forsøgte ned Bayvantic, det er nemlig giftigt for kattene og kun beregnet til hunde.
Frontline lader det til at en del lopper er resistente overfor, så derfor ville jeg også altid anbefale Advantage.
Men derudover giver det altså god mening at loppemidlerne også virker på larver/unger. Det fungerer nemlig sådan at når katten/hunden taber skæl, så er der loppemiddel med. De skæl er faktisk det som larverne lever af - og derfor er det også effektivt at bekæmpe larverne.
Husk på at 90% af loppebestanden findes på æg/larve/loppestadiet!

tanterne sagde ...

Wow Mikkel, nu giver det mening! Det lykkedes dig at forklare mig hvordan larverne kommer i kontakt med giften. - Jeg troede at giften var inden i katten og at loppen skulle bide før det virkede (og først når en larve i næste generation).
Dejligt at være ude af den vildfarelse. Tak