23 februar 2012

Opvaske reflektioner

For nogle dage siden blev jeg grundigt træt af at forsøge at gøre en bestandig mere og mere tilsvinet opvaskemaskine ren. Selv om maskinen muligvis er i stand til at vaske rent, til trods for selv at være snavset, besluttede jeg at holde op med at bruge den. - I hvert fald i et stykke tid.
Jeg har før klaret mig uden. Dengang lavede jeg endda meget mere mad fra grunden, og havde endda mindre tid til det.

Og, hvordan er de sidste dage så gået? - Bortset fra den lille bunke brugt service der nu når at samle sig mellem jeg tager opvasken, er den største forskel mental.


Hvor alt køkkenarbejde før krævede at jeg tænkte mig om: Hvad skal vi have at spise? Hvad mangler vi? Hvor skal det findes? Hvor skal det stå? Hvordan skal det laves? Hvor lang tid tager det? - Har jeg nu fået tid i køkkenet, hvor jeg kan køre fuldstændig på rutinen. Det er jo slet ikke svært at vaske op, man starter i den ene ende og bliver ved til man er færdig. I modsætning til at sørge for at få pakket maskinen bedst muligt inden den startes og derefter huske på at den skal tømmes igen.
Og mens jeg sådan kører fuldstændig på rutinen, får jeg tænkt, - eller snakket nærværende med et barn! Jeg får tilmed lyst til at lave endnu mere i køkkenet.

Og, hvorfor tænker jeg så, at det er en historie værd? - Fordi jeg lige har læst, at evnen til selverkendelse er det der adskiller os fra dyrene! Men selverkendelse kræver tid til at tænke. Tid der ikke er optaget af spændende indtryk, eller af at planlægge eller organisere.

22 februar 2012

Gemmeleg

Når nu jeg har meldt mig til en strømpe KAL, og Yngstes sokker er både for små og tyndslidte, så er det ikke en svær beslutning at starte på at strikke sokker til barnet. Størrelsen er overkommelig, og der er stadig garn tilbage af det de plejer at være strikket af.


Men der er ikke mere garn tilbage, end at jeg igen må igang med at strikke fra-tåen-op for at være sikker på at det rækker.

Det lykkedes ikke at blive helt begejstret for den fra-tåen-op tå jeg fik strikket i det første par, så jeg har udtænkt hvordan jeg kan lave tåen som jeg plejer, selv om jeg starter i tåen. Det kræver, at jeg strikker de første par rækker med en hjælpetråd der senere kasseres.


Det gik (trods noget besvær) som planlagt, og alligevel kommer jeg ingen vegne nu.

For, strikketøjet smuttede ned under en bænk, istedet for ned i min taske, efter et besøg. Så, jeg må snart (i god tid inden marts) have aflagt endnu et lille visit, hvor jeg sikrer mig at strikketøjet også kommer med hjem.

02 februar 2012

Januarsokker

På webstrik har jeg meldt mig til en KAL (Knit-Along = Strik-Sammen) hvor det gælder om at strikke 12 strømper i 2012.
Jeg nåede lige at blive færdig med sokkerne i Januar, og få dem præsenteret på webstrik-bloggen, og kunne være med i årets første lodtrækning.

Lige siden jeg fik taget billederne, og hæftet tråden i tåen, som jeg opdagede imens, har de varmet mine fødder. Pludselig syntes jeg ikke længere at her er fodkoldt, og så har jeg jo allerede vundet noget.


Det blev nu ikke mig der vandt en af gevinsterne - ikke denne gang. Men, der er 11 chancer mere, og for at være med næste gang gælder det om at få strikket endnu et par før februar er forbi. - Jeg har lige set efter, at der var sokkestrikkere blandet månedens vindere. Hvad de så vandt melder historien ikke noget om - endnu.


Ved at følge
vejledningen fra Knitty, lykkedes det mig at lave en hæderlig tå, på mine de første strømper der er strikket fra-tåen-op. Hælen er en timeglashæl. For at aflukningskanten ikke skulle blive alt for stram, har jeg på den sidste række lavet et omslag inden hver maske, et omslag der så bliver løftet over masken samtidig med at jeg lukker af.

Sokkerne er strkket i dobbelt garn i Hot Socks Marrakesch by Four Seasons Gründl, og fra-tåen-op for at udnytte hele garnbundet på 100 g. Men selv om jeg omhyggeligt havde delt garnet i to lige store portioner inden jeg gik i gang med at strikke, endte jeg alligevel med at splejse lidt af garnet over i den anden sok, for at skafterne skulle se ud til at være lige lange.

Sokkerne ser lidt forskellige ud, fordi de to changerende tråde ikke er holdt sammen på samme måde. På den ene sok er de forskellige farver blandet godt sammen, mens den anden viser tydeligere striber i næsten rene farver. En anden gang vil jeg helt sikkert forsøge at matche garnerne bedre så sokkerne ender med at variere på samme måde.

01 februar 2012

En skummel lugt

Her i den kolde tid samler der sig mere vand i vinduerne, og efter mug-affæren føles det vigtigt at få det fjernet om morgenen. Da sengen stod under vinduet stod den dagligt i vejen for mig. Så jeg har flyttet om på soveværelset, og sengegavlen der før var et rent fejlkøb gør endelig nytte.

Pludselig kalder sengen på at blive klædt i det sengetæppe der før hjalp til at forklæde sengen i stuen som sofa.
Men tæppet var ikke klar til at komme på sengen. Da jeg tog det frem, fra gemmerne, hvor det har ligget siden jeg fik
sofa, lugtede det mistænkeligt hengemt.

Det lykkedes at finde en opskrift på at forhindre lugten (der skyldes mug) i at opstå; Varmere end 14 grader, minus fugt og plus ventilation. - Jeg prøver med mere varme i rummet.
At fjerne lugten kræver rengøring, og da tæppet er alt for stort til min vaskemaskine, måtte det er tur på vaskeri.

Nu er det nyrensede tæppe hjemme igen og den hengemte lugt er helt forsvundet. Men tæppet ligger stadig ikke på sengen, for nu lugter det istedet af tobaksrøg...(?)